Işık Hızı Aşıldı Mı, Yoksa CERN’in parası mı bitti?

herkes CERN‘i konuşuyor!

CERN deneyi benim yüksek lisans tezimin önemli konularından birisi. lisans yıllarımda da bu konuda Uluslararası Fizik Konferanslarında sunum yapmıştım.

CERN (avrupa parçacık fiziği araştırma laboratuvarı)’den yapılan son duyuruda atomdan küçük partiküllerin temel fizik yasalarına ters düşen biçimde, ışık hızını aştığı belirtiliyor.

Sarsıcı bir açıklama!

Ama bilim o kadar da sansasyon kaldırmaz! ne demek istiyorum?

CERN bilim tarihinin en pahalı labaratuvarı. dünyanın en iyileri orda çalışıyor. ve bu kadar maliyetli bir çalışmayı tüm EU ülkeleri finanse ediyor ve bazen ciddi bütçe sorunları çıkabiliyor. CERN yöneticileri de “CERNin medya imajını sürekli yüksek ve güncel tutmak için” kapılarını filmlere, haber bültenlerine, röportajlara sonuna kadar açıyorlar. CERN’in son yaptığı açıklama da bu türden bir manevra olabilir. Olmayabilir de, ama hemen “ışık hızı geçildi, Einstein’ın teorisi çöktü”,  “tüm fizik kanunları yeniden ele alınacak” şeklinde bir değerlendirme safdillik olur.

Bilimsel bilgiler birden oluşmadığı gibi birden de hemen ortadan kalkıvermezler. Bilimsel bilgiyi değerlendirirken (özellikle konu fizikse) çok ama çok ihtiyatlı olmak gerekir.

Fiziğe göre kainattaki en yüksek hız ışık hızıdır. zira kütlesi olan bir parçacık saniyede 300.000 km hıza ulaşırsa parçacık form değiştirip IŞIK haline geliyor, yani bir cismin son hali ışıktır.Gerçi ışık hızından daha hızlı Faz hızı vardır ama bu biraz sanal ve konu dışı. hiç bir fikir dogma olarak kabul edilemeyeceği gibi bir anda ortaya çıkan sansayonel haberlere de hemen “atlamamak” gerekir.

Zaten deney sonuçlarının bağımsız bir şekilde başka kuruluşlarca da tekrar gözden geçirilip onlar tarafından da aynı sonuçların bulunması gerekiyor.. bekleyip göreceğiz.

Nötrino aşkına, biraz sakin:)

Işık Hızı Aşıldı Mı, Yoksa CERN’in parası mı bitti?” için 4 yorum

  1. Güvendiğimiz bir ışık hızı vardı o da gitti :(
    Kendimi ışık gibi boşlukta hissediyorum …

    Beğen

  2. günümün içine etti nedense o kadar deneyler yaptım ışık hızından öte bir hız sonucu uzay yapımı anmagnetic dahilinde bile yok çok saçma o kadar para boşa harcanıyor

    Beğen

Yorum yapmak DNA'mızda var!