FOMO! yada Global Nazar

Hepimize geçmş olsun. FOMO olduk. :))

Peki nedir bu fomo? FOMO yani ( fear of missing out) Eksik Kalma Korkusu.

İnsan doğası gereği en çok “akran”larından etkilenir. (parantez açıp söyleyelim, en etkili öğrenme akran öğrenmesidir. )

Akranlarının aldığından alma, yediğinden yeme, giydiğinden giymek ister..

gerçek zamanlı paylaşımlar yaptığımız facebook, twitter, bloglar, check-in lerle vs.. çoğumuz FOMO oldu. sürekli bir şeylerden eksik kaldığımızı hissettiren onlarca şeye maruz kalıyoruz.. bu icabında “informasyon” bile olabiliyor. seminer, konferans, sinema, cafe toplantıları vs..  Global Village’ımızda “Medium”un kendisi McLuhan’ının dediği gibi saf bir araç olmakta çıkıp direkt güçlü bbir MESAJ halini alıveriyor. bkz. “Medium is the message – Araç mesajdır.” 

**

Çözüm basit: Less is more. 

İletişimin itişme olduğu günümüzde “gerçek iletişim” kurabileceğimiz az ama öz insanlar olsa kafi. kendilerini gördüğümüzde gözümüzün içi gülen bir kaç dostumuz olsa ve sevgilimiz olsa yeter. fazlasına gerek yok sanırım.

hayat kısa.

sanırım bir de FOMO’dan uzak durabilmek için “meta” almaktansa “deneyim” almak, etkinlik için para harcamak en iyisi olsa gerek.

FOMO’nun iyi bir yönü yok mu? az da olsa var bence.. “pushing” etkisi yaptığı açık ama bu çok kişisel bir şey tabii..

**

Acaba bir gün “hakikati ıskalama” korkumuz da olur mu?

bir “kalbi kırdım mı acaba”, “bir kul hakkı yedim mi acaba”, “bir yedikleirm helal mi acaba” , “yaptıklarımı allah için mi görsünler diye mi yapıyorum acaba”.. ilh..

böyle korkularımız olsa ne güzel olur..

FEAR OF MISSING TRUTH!  FOMT! 

işte o gün adam olduk demektir.

öpüldünüz dostlar..

Yorum yapmak DNA'mızda var!