Arz-Talep Yasası Işığında Kız-Erkek İlişkileri

Arz ve talep teorisi: D1: her değişik fiyatta satın alıcıların talep miktarı ile S: her değişik fiyatta satıcıların arz etme miktarlarını gösterir. Talep yasası ile D eğrisi miktar arttıkca düşen ve arz yasası dolayısıyla S eğrisi miktar arttıkca yükselen eğrilerdir. İki eğrinin keşiştikleri nokta piyasa dengesidir.

 SNAPSHOT

Kız-Erkek ilişkilerine, evlenme ve boşanmalara bir de bu mikroekenomi teorisi ışığında bakmaya ne dersiniz?

Teori şöyle:

Mikroekonomi teorisinde, arz ve talep arasındaki karşılıklı dengeye dayanan ekonomi modeli, rekabet içindeki piyasalardaki ürünlerin fiyatlarını ve satışlarını tanımlamak, açıklamak ve tahmin etmek için, Alfred Marshall ve Leon Walras tarafından geliştirilmiştir.

Talep yasası (The Law of Demand), bir piyasada bulunan satın alıcıların davranışlarını, yani taleplerini, açıklama hedefli bir teoriye dayanır. Bir mal için olan talep miktarını belirleyen en önemli unsurun o malın fiyatı olduguna dayanır. Talep yasası o malın satın alıcıları tarafından istenen talep miktarı ile o malin mumkun piyasa fiyatlari arasındaki ters yönlü kismi ilişkiye verilen addır. Bir malın fiyatı arttıkça o mal piyasasında o maldan satın alınmak istenen miktar azalmakta, bir malın fiyatı azaldıkça o maldan alınmak istenen miktar artmaktadır. Unutmamalıdır ki bir piyasada satın alıcılarin o maldan ne kadar miktar satınalma davranışlarına, o malin kendi fiyatının yanında, (ortalama gelir, gelir dağılımı, diğer malların fiyatlari, psikolojik etkenler gibi) başka değişkenler de tesir etmektedir.

Arz Yasası (Law of Supply), malın fiyatı ile o malın arzı arasındaki pozitif ilişkiye arz yasası denir. Bir malın fiyatı yükseldikçe üretici firma o malı daha yüksek fiyatlardan satmak ister. Malın fiyatı düştükçe o malı daha düşük fiyatlardan satma eğilimi gösterir. Arz eğrisinin pozitif eğimli olması aslında artan marjinal maliyetler veya artan ortalama maliyetlerle açıklanır ki bu da üretim ve prodüktivite şartlarına bağlıdır.

Piyasa dengesi

Ekonomi ve MBA derslerinin ortak konularından biri olup serbest piyasadaki ürünlerin istek ve sunulan ürün miktarına göre düzenlenmiş ve (denge noktası Equilibrium Point) yani arz ve talep eğrilerinin kesiştiği nokta (evlilik, birleşme, dating gibi) olan denge fiyatının oluşmasını sağlayan teori olarak bilinir.

**

Artık şimdi kendi kız-erkek ilişkilerinizi anlamada bir aydınlanma yaşamış olmalısınız!

Arz, Talep yasasını ve piyasa dengesini bu ilişkileri anlamada metafor olarak kullanmak oldukça kolay olsa gerek..

Benim okuyucularım zekidir, bu kadarla iktifa edelim:)

**

Daha fazla okumak isteyenler için 2 link (gerçi kimse okumaz ama, ben yine de vereyim) ;

supply-demand theory

supply-demand and marriage

Arz-Talep Yasası Işığında Kız-Erkek İlişkileri” üzerine bir düşünce

  1. Kafamı toparladığım bi zamanda okusam daha doğru olur sanırım.zira anlamakta zorlandım.daha fazla bağlantı kurabilirdim..

    Beğen

Yorum yapmak DNA'mızda var!