Batının Teknolojisini Değil Ahlakını Alalım

image source: ijaz

Üniversiteler Lokallikten / KöylülüktenNasıl Kurtulur?

Kör uzmanlaşma terk edilmeli.

Disiplinlerarası bölümler açılmalı. (Fizik-Felsefe, Biyoloji-Felsefe, İletişim-Sosyoloji, Edebiyat-İletişim vb.)

Master ve doktora tezlerinin disiplinlerarası bir vizyon ve terminoloji ile hazırlanılması teşvik edilmeli.

**

Günümüzdeki “dağınık” modern yaşam tarzında herkesin uyanık olduğu, çalışmak istediği, verimli olduğu saatler çok farklı. Bu yüzden online derslerin sayısı ve saatleri arttırılmalı.

**

Aynı saatte-mevsimde açılıp kapanan (sabah 9 akşam 5, eylül –haziran) bir modelden yani ÇİFTLİK ve FABRİKA modelinden uzaklaşılmalı. Yerine daha dinamik 365 gün 24 saat OPEN-INTERACTIVE bir yeni model geliştirilmeli.

Bu modelde :

Üniversiteler bilgiyi değil düşünmeyi öğretmeli, çünkü bilgi çok hızlı güncelleniyor ve üniversitelerin buna yetişmesi imkansız.

**

Universiteler kendilerini yeniden tanımlamalı.

**

Türkiye’deki üniversiteler, kütüphane-sosyal kampus ve özgür düşünce geleneğinin olmaması nedeniyle yüksekokul seviyesinde çalışıyor.

**

Syllabul sistemi(sadece araştırmaya ayrılan vakit) etkin bir şekilde kullanılmalı, kullandırılmalı!

**

Geleceğin Yaşam modellerine adapte olabilecek bir UNİVERSİTE MODELİ üzerine ar-ge çalışmaları yapılmalı.

**

En önemlisi de Üniversiteler Öğrenci merkezli –Öğrenci Katılımlı olmalı. Bu ne demek? Şu demek: Öğrenciyeüniversitenin gözdesi olduğunu hissettirecek şekilde en güzel derslikler, binalar, sosyal tesisler öğrencilere tahsis edilmelidir. Her şey öğrencinin global bir akıl yürütmesine hizmet edecek şekilde tasarlanmalıdır.

**

Üniversiteler en temelde insanın Bilgelik, Hikmet, Güzellik, Etik-Ahlak, Sanat, Din gibi konularda keşfini ve bilgelik sevgisini hedeflemelidir. Bunlar yapılmadığı takdirde, üniversiteler kapitalist sisteme, endüstriyelleşmeye ara eleman yetiştiren fabrikalar olmaya devam edeceklerdir.

**

Kısacası, Türkiye üniversiteleri köylülükten kurtulması için iyi bir dönemdeyiz. Zira dünya üni.leri de yeni yeni bir Universite Modeli arayışındalar.

Benim modelim: batının teknolojisini değil ahlakını alalım, modeli. J

ÜNİVERSİTE NEDİR?

Bir üniversite sonraki kuşağın eğitim ve öğrenimine dönük hedeflere ulaşmak için gerekli yapıyı, sistem, süreç ve kaynakları geliştirir. Bunlar esnektir ve beliren ihtiyaç ve koşullara kendilerini uyarlayabilirler.

Bir üniversite çeşitli yöntemlerle yeni bilgiler üretir ve yayar.

bir üniversite, insanların birbiriyle bağlantısı ister fiziksel ister elektronik olsun, ortak öğrenmeyi ileriye götüren bir “sorgulama habitatı”dır.

Bir üniversite erişimi, herkes için hayatı ve çevresindeki dünyayı anlama olanağı yaratır.

Bir üniversite hakikat, güzellik, sevgi ve adalet ideallerimize ilişkin anlayışımızı ve değerlerimizi genişletir.

Bir üniversitenin öğretim üyeleri öğrencilerle öğrenme sorumluluğunu paylaşan yol göstericiler ya da kolaylaştırıcılardır.

Bir üniversite şimdiki ve gelecek kuşaklar için, içinde yer aldığı toplulukla, kuruluşlarla, toplumla ve doğal çevreyle pürüzsüz bir bütünleşme içindedir ve bunların kendilerini yeniden üretmesine yardımcı olur.

**

Aydınlanmanın en iyi koşulları şudur: Şimdi ve Burada!

Fiat Lux!

___________________________________________

Mustafa IJAZ | Vizyoner Eğitim Danışmanı

Я o v e s c i a t a   D a n ı ş m a n l ı k

Eğitim, Danışmanlık, Konferans 

Batının Teknolojisini Değil Ahlakını Alalım” için 2 yorum

  1. >öncelikle yeni siteniz hayırlı, uğurlu, değerli paylaşımlarınızın devamlı yayınladığı bir ortam olsun :). yazınız kanayan yaramıza parmak basıyor. inşallah bu bütünlüğe, bu bilince tez zamanda ulaşırız. elinize sağlık…

    Beğen

Yorum yapmak DNA'mızda var!