>Van Gogh Sarısı, Ayçiçekleri ve Hakikat Arayışı

>


Sunflowers, 1889

Vincent van Gogh (1853-1890)

  • Oil on Canvas, 95 x 73 cm
  • Van Gogh Museum, Amsterdam
    (Vincent van Gogh Stichting)
  • F 458
  • for more information, painting and drawing about Van Gogh please click here.

Resim: dünya sanat tarihinin bir müzayedede satılan en yüksek bedelli tablosu ($39.7 millions)

(Hollandalı ressam Vincent Van Gogh’a (1853-1890) ait. Ressam bu resmi yapmak için yaşadığı yer olan Paristen ayrılarak kışın dahi bol ve parlak ışık alan güney Fransa’ya yerleşmiştir. 37 yıl gibi kısa bir ömrü olan Van Gogh ölümünden bir yıl önce bu resmi yapmıştır. orjinal tablosu amsterdam van gogh museum‘dadır. resimde alegorik olarak hakikati ve ışığı (tanrıyı) takip etmeyi simgeleyen ay çiçekleri vardır. ressam sarı zemin üstüne chrome sarısıyla, usta fırça darbeleriyle, yer yer üç boyutlu gibi his veren dokularla, yeşil, sarı, kurumaya yüz tutmuş, vb şekillerde olan ay çiçeklerini aynı vazoda resmetmiştir. çok ustalık gerektiren bu resim, özentisizce ve fazla gayret gösterilmeksizin yapılmış gibi bir his uyandırmaktadır. dönemin resim ve sanat anlayışından çok uzakta olan bu tablo, hala sanat severler (ve talib-i hakikat ehli ) için çok değerlidir. Bir papazın oğlu olan Van Gogh uzun yıllar ay çiçeğiyle ilgili çalışmalar yapmıştır.

beni bu tabloda derinden etkileyen şeyler ise: güneşi (ışığı-nuru-hayat veren kaynağı- iyi ve güzel olanı) takip etmekten bitkin düşmüşlük.. serkeşlik.. güneşin ışığından sarhoş olmuşluk.. ayçiçeğinin ilk halinden, yeşil ve kurumaya yüz tutmuş halini bir arada göstermesi; nefsin hallerini ve yaşam döngüsünü simgelemektedir.. güneşi takip ede ede güneşin şeklini alan ama bu takipten yorgun, bitkin düşmüş bir aşık ayçiçeği.. yüzümüzü döndüreceğimiz başka neresi var der gibi.. biz de öyleyiz ey sevgili, senden başka yöne çevirirsek yüzümüzü hayat damarlarımız kuruyor, yüzümüz rehbersiz çöllere dönüyor.. gözümüzün-yüzümüzün ışığı sendendir.. ne var ki yorgun düştüm efendim…”düştümse sana bakarken düştüm”….. )


>Van Gogh Sarısı, Ayçiçekleri ve Hakikat Arayışı” için 6 yorum

  1. Van Gogh belgeselini seyrettim ve çok yalnız biri olduğu beli ve kendisini vurarak öldürmesi beni çok üzdü, ama bir insan kendini öldüresiye acı çekmesi çok zor. Ayçiçeklerine baktıkça onun yaşam felsefesini hisseder gibi oluyorum .Tek geldik tek gideceğiz.

    Beğen

Yorum yapmak DNA'mızda var!